Da Victus


Divendres, 5.12.2014. 01:50 h

El deute espanyol és el botó nuclear català

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 51 vots )
valorar_carregant carregant


Comparteix


El joc de la gallina és un joc central a la Teoria de Jocs basat en crear pressió psicològica sobre el teu adversari mitjançant amenaces creïbles fins que aquest es faci enrere en les seves intencions.

Aquest joc va ser utilitzat durant la guerra freda entre els Estats Units i la Unió Soviètica, quan hi va haver una asfixiant tensió mundial degut a l'escalada nuclear, va ser el moment en el que es va estar més a prop de la tercera guerra mundial. Les tensions van ser degudes a que en moltes ocasions un d'ells va amenaçar de manera creïble a l'altre amb prémer el botó nuclear que els aniquilaria absolutament, de forma que l'altre evitava prémer el seu propi botó. Tots dos sabien que si algú el premia perdien tots dos. L'exemple més famós i mundialment conegut va ser la crisi dels míssils quan John F. Kennedy era president dels Estats Units i Nikita Khrusxov president de la Unió Soviètica.

En el nostre cas, el Gobierno de España amenaça Catalunya amb prémer el botó de deixar-nos fora de la Unió Europea, i certament ha deixat paralitzats a molts ciutadans catalans que han quedat mentalment atrapats a les teranyines jurídiques de l'Estat espanyol, situació que afortunadament es desfà cada cop a una velocitat més ràpida. Però ni el president Rajoy, ni la seva Cort de bufons, ni encara menys la ciutadania espanyola en el seu conjunt, són a dia d'avui plenament conscients que Catalunya te un botó nuclear anomenat DEUTE que no només és una amenaça creïble sinó que és del tot real ().

L'amenaça espanyola te un problema important: no és creïble ni pels fonaments jurídics, ni per les repercussions econòmiques, ni per les essències democràtiques que impregnen l'esperit fundacional de la UE. Però per sobre de tot atempta contra el sentit comú. Si l'amenaça espanyola fos certa, la UE hauria de justificar perquè admet països que s'han separat amb guerres sagnants i que seran receptors net de diners, i en canvi farà fora (sí, sí, fer fora voldria dir expulsar) a un territori i els seus ciutadans per haver decidit independitzar-se de forma pacífica i democràtica, i que a més a més és un territori aportador net de recursos. Oi que "no hase falta desir nada mas" (Bern Schuster dixit)?

De forma oposada a l'amenaça espanyola, l'amenaça catalana té una fortalesa que cal esprémer fins a les darreres conseqüències: Espanya te un deute de més del 100% del seu PIB i està en una crisi molt profunda, que fa que el deute estigui totalment descontrolat i resulti del tot impossible pagar als creditors a curt termini. Imagineu si, a més a més, Catalunya decidís no pagar la part de la qual es podria fer càrrec? Doncs passaria el següent:

- si Espanya veta a Catalunya a la UE, Catalunya no ajuda a Espanya, i Espanya farà suspensió de pagaments (el deute espanyol s'enfilaria d'un dia per l'altre al 120%: de cop i volta Espanya no podria pagar a ningú).
- si Espanya fa suspensió de pagaments no paga deutes que estan principalment en mans alemanyes i franceses
- la UE entraria en una crisi de dimensions desconegudes, i fins i tot podria caure l'Euro.
- en el millor dels casos, Espanya hauria de sortir de l'euro, tornar a la Pesseta i devaluar-la.
- amb la devaluació, el deute públic i privat d'Espanya amb altres països es multiplicaria per dos o per tres i li resultaria impossible finançar-se.
aquí veureu que Alemanya i França són de llarg els països més interessats a que Espanya no deixi de pagar (aquí veureu el tipus de deute, privat o públic).
Realment penseu que algú en els seus cabals a la Unió Europea deixarà que això passi?

Per tal que el joc de la gallina funcioni l'AMENAÇA ha de ser real, MOLT REAL. Per això és imperatiu que hi hagin actors polítics, econòmics i/o socials que siguin influents, que reclamin amb contundència no pagar el deute espanyol i que no seria un problema estar fora de la UE doncs podríem viure millor, de fet ja hi ha moviments socials d'esquerres que reclamen fortament la no dependència ni d'Espanya, ni de la Troika, ni de la UE, ni de l'FMI ...

Ara bé, el botó nuclear català també te un punt feble: malauradament no l'estem fent servir amb prou contundència per tal que el Gobierno d'Espanya se'n senti al·ludit. Som nosaltres mateixos i la nostra falta d'experiència com a país lliure i, per tant, d'auto-confiança, allò que ens fa no alçar la veu amb el to necessari per tal de fer saber amb contundència el que passaria si ens volen fora de les constel·lacions i més enllà. La meva proposta és que juguem a veure qui és més gallina, amb Espanya, amb la Unió Europea en general, i amb Alemanya i França en particular.

Hem d'amenaçar amb contundència al Gobierno d'Espanya i els seus creditors (bancs, Unió Europea, Alemanya i França) amb prémer el nostre botó nuclear. Alcem la veu, cridem i gesticulem el que faci falta per tal que s'escolti amb força i claredat que si Espanya ens fa la vida impossible, no negocia, i s'entossudeix a deixar-nos fora de la UE no pagarem el 20% del deute espanyol que aproximadament ens correspondria, ni tampoc el deute de la Generalitat amb el Gobierno d'Espanya mitjançant el FLA. No tenim absolutament res a perdre, i sí tenim molt, moltíssim, a guanyar. Hi ha quelcom fonamental que no hem d'oblidar d'aquest joc, i és que ningú no sap del cert fins a quin punt estem disposats a acomplir la nostra amenaça, o si estem anant de debò. Creieu-me si us dic que si de mi depengués arribaria fins a les darreres conseqüències.


lectures 115232 lectures comentaris 12 comentaris

publicitat

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
4 d'abril de 2018, 05.42 h

DO IT NOW


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

item
#11
Lola Barroeta fletxa Barcelona
14 d'octubre de 2017, 10.34 h

Me parece muy interesante , la teoría de juegos y quiero profundizar en el artículo de Da Victus( quien se esconde tras este pseudonimo ?.
Básicamente estoy de acuerdo en la presión q hay q ejercer al gobierno de Madrid , pero muchos independentistas, tenemos la duda de SI somos suficientes para justificar una decisión drástica.
Necesitamos tener la fuerza controlada para presionar, no me parece lógico q inmolemos a nuestro gobern ante esa inseguridad !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1

item
#10
Enric Calzada fletxa Barcelona
13 d'octubre de 2017, 14.18 h

Enguany (13/10/17) s'estan fent referències a l'article adjunt. El passat 7 d'octubre de 2014, en una tertúlia de gironins a BCN, el convidat i llavors conseller Hble. Sr. Mas-Colell, gran expert entre d'altres disciplines, en teoria de jocs i coneixedor del procés català, al respecte va dir clarament:
"nego que ens trobem en un xoc de trens, que seria un “Chicken game”, conegut per la carrera de cotxes de la pel·lícula de James Dean Rebel sense causa: van a tota velocitat i guanya qui... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 3

item
#9
29 d'octubre de 2015, 19.23 h
Dimecres, 28.10.2015. 14:20 h

Jabier Salutregui, com a exemple de que a Espanya no hi ha llibertat de premsaMolt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )

valorar_carregant


Qui s'amagua amb caputxes?
Qui s'amagua amb caputxes?


Comparteix
URL curta

Demà serà alliberat Jabier Salutregi. Dirigia el diari “Egin” quan aquest va se clausurat per ordre del jutge espanyol Baltasar Garzón, el 15 de juliol l’any 1.998. El seu cas és inèdit a tota l’U... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3

item
#8
29 d'octubre de 2015, 19.10 h

#4 Les vendes de Catalunya a la resta d´Espanya no ascendeixen al 80% del PIB català sino en prou feines al 20 % però això no és el que importa perquè resulta que les vendes de Catalunya a la resta d´España es paguen amb els diners catalans. LA REALITAT ÉS: que Catalunya paga a la resta d´España uns 14.000 milions d´Euros a l´any, aproximadament més del que inverteix l´Estat a Catalunya i Catalunya exporta a l´any uns 14.000 milions d´Euros de mercaderies a la resta de l´Estat;... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 1

item
#7
28 d'octubre de 2015, 20.47 h

#6 Efectivament Gral. Moragues, el rati de càlcul que marquen els tractats internacionals (Viena) i el costum aplicat a d'altres secessions, és el de les inversions reals de l'Estat Espanyol a Catalunya, per tant, pinten bastos pel Gobierno de España.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0

item
#6
Gral Moragues fletxa Encara més
28 d'octubre de 2015, 15.26 h

#5 A sobre si l'estat vol fer una repressió violenta dels nostres drets haurà d'endeutar-se encara més ( aquest sí que es considera com a deute il·legítim i aixó vol dir que un cop superada la crisi el deutor no té dret a recuperar el seu prèstec per part de l'acreedor que n'estarà alliberat).
Que caldrà afegir la quantitat de PIB que es perdrà per culpa d'un toc de queda.

Una correcció: El model de càlcul pel que es decideix qué toca a pagar per part del deute compartit no és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1

item
#5
9 de desembre de 2014, 08.41 h

Totalment d'acord amb la tesi de l'article.
Ara bé, hi ha un parell de comentaristes que afirmen que el 80% de la producció catalana es ven a Espanya. Primer, això és ridícul. No sé si arriba a la meitat! Adjunto un informe amb dades:
https://www.google.es/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=a6SGVO-oJ4P1Uuz9gtgE&url=http://www.ara.cat/politica/CATN-informes-transicio_nacional-ordenament_ARAFIL20140728_0003.pdf&ved=0CBoQFjAA&usg=AFQjCNHXj6jco5qDTtCbfuLniqNpshoC5A&sig2=ETsoM_0UVtBrzcCnwfSzKg
I seg... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0

item
#4
6 de desembre de 2014, 21.37 h

El conté de la Lletera
Explica d' on surtirán els ingresos de Catalunya per pagar el Seu deute , pensions,etc
El 80% dels ingresos de les Empreses catalanes son de vendas a la resta del Estat
L ' independencia avui es inviable i cap osas dir ho


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 34

item
#3
JepMaria fletxa Barcelona
6 de desembre de 2014, 06.24 h

Quanta raó te aquest article. Els polítics han d'explicar més i millor a tots els catalans el que això representa, només tenim aquesta carta, i és guanyadora. També ens amenacen amb el boicot comercial, però, el 80 % dels productes catalans que van a Espanya son productes intermedis inclosos dins d'altres productes, com per exemple, les tapisseries dels cotxes, ¿deixaran de comprar cotxes per que la tapisseria és feta a Catalunya. Catalunya ha d'apostar fort, molt fort i de segur que e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 31   votar negatiu 2

5 !10 !20 !tots
1
!
2 >


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat

Da Victus logo rss

Catalunya ja és mentalment independent, només ens falta exercir la sobirania. Visiteu el meu perfil a Twitter: @DaVictusCat

més informació

correu Contactar amb l'autor

ELS MÉS fletxa


ARXIU fletxalogo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.